Vijenac 777 - 778

Aktualno

KNJIŽARA MATICE HRVATSKE TREĆA JE NAJBOLJA KNJIŽARA U REPUBLICI HRVATSKOJ U 2023.

Miran čitateljski otok u srcu grada

Redakcija

Nagrade najboljim knjižarama, priznanja koja je kao podršku knjižarskoj djelatnosti 2021. u Godini čitanja pokrenulo Ministarstvo kulture i medija,  dodijeljene su u knjižari Znanje u Zagrebu, prošlogodišnjoj dobitnici nagrade. 

Do 1. prosinca 2023. prikupljeno je ukupno 11 374 elektroničkih glasova publike za 36 knjižara iz 11 gradova, prema kojima je najboljom samostalnom knjižarom u 2023. proglašen Zuzi shop iz Zagreba. Drugu nagradu ravnopravno dijele Sveučilišna knjižara i antikvarijat Dominović  i Stripovi na kvadrat iz Zagreba, a treća nagrada pripala je Knjižari Matice hrvatske iz Zagreba. Školskoj knjizi u Vukovaru dodijeljena je prva nagrada za najbolju knjižaru u okviru knjižarskog lanca u 2023, a drugu nagradu ravnopravno dijele knjižara Znanje iz Splita i Planetopija iz Zagreba, dok je treću nagradu osvojila knjižara Hoću knjigu iz Rijeke.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i nagrađeni  /
Izvor Ministarstvo kulture i medija RH

Čestitavši dobitnicima, nagrade je uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te zahvalila svim nagrađenima na predanom, poštenom i profesionalnom radu, na entuzijazmu kojim pristupaju knjizi i književnosti.

U obrazloženju Povjerenstva Knjižari MH stoji: „Knjižara Matice hrvatske, smještena u srcu Zagreba, jedna je od rijetkih hrvatskih knjižara koje se mogu podičiti dugom tradicijom. Već na samu ulazu osjeti se ugodnost i prozračnost knjižarskog prostora, kao i jasnoća i preglednost polica unatoč tomu što na policama nema oznaka ni putokaza – posjetitelju ove knjižare putokazi nisu potrebni. Naime, nenatrpane police ukusno su raspoređene prema bibliotekama, u kojima prevladava proza – umjetnička, znanstvena, publicistička proza, ali i vrhovi svjetske i hrvatske poezije, sve djela svjetskih i hrvatskih velikana.

No premda bi se moglo prigovoriti da je to knjižara koja prodaje „samo“ izdanja Matice hrvatske i njezinih ogranaka, ne smijemo zaboraviti da su to isključivo djela visoke književne, umjetničke i znanstvene vrijednosti, estetski oblikovana i namijenjena čitateljstvu koje cijeni i traži u današnjim okvirima nažalost neprofitabilnu – visoku književnost. Udobno namješten kutak za čitanje ili prelistavanje knjiga, koji služi kao pozornica za razna događanja Matice hrvatske, poziva posjetitelja da se zadrži i pomnije razgleda ponudu zaklonjenu od vanjske buke. Zaposlenici knjižare uslužni su i nenametljivi, što je veliko osvježenje u uobičajenoj gradskoj vrevi te „usputnu“ gradsku vrevu pretvaraju u miran čitateljski otok za ljubitelje književnosti.”

Vijenac 777 - 778

777 - 778 - 21. prosinca 2023. | Arhiva

Klikni za povratak